Viisi merkkiä siitä, että on aika käydä optikolla

Kaksi kolmasosaa suomalaisista lähes käyttää silmälaseja päivittäin tai silloin tällöin. Silmälasien tarpeen todennäköisyys kasvaa iän myötä, mutta kolmekymppisistäkin noin 40% on silmälasien käyttäjiä. Tässä viisi merkkiä siitä, että olisi hyvä käydä tarkistuttamassa silmien vointi optikolla.

1. Silmien väsyminen 

Elämme digitaalisten laitteiden ympäröiminä, ja suuri osa suomalaisista tekee vähintään osan päivästä töitä näyttöpäätteellä. Silmien väsyminen onkin hyvin yleinen vaiva ajassamme. Tietokoneen tai puhelimen näytön kirkkaus on yksi silmiä väsyttävä tekijä. Keskittynyt työ ruudun äärellä myös vähentää silmien räpyttelyä, mikä johtaa niiden kuivumiseen. Väsyneiden ja ärtyneiden silmien lepuuttaminen töitä tauottamalla sekä katseluetäisyyttä vaihtelemalla voi auttaa, mutta myös erityiset näyttöpäätelasit ovat näissä tilanteissa hyödyksi.

2. Jatkuvat päänsäryt

Tuntuuko katseen tarkentaminen työläältä? Jos joutuu pinnistelemään nähdäkseen kohteen selkeämmin, tulee helposti siristettyä silmiä sekä jännitettyä otsaa ja ohimoita. Tästä seuraa usein päänsärkyä. Lisäksi koko niska-hartiaseutu voi olla jumissa lihasjännityksen vuoksi. Arjessa siristelyä tai kulmakarvojen väliin ilmestyvää huoliryppyä ei välttämättä huomaa, mutta toistuvat päänsäryt voivat olla merkki siitä, että näkö olisi hyvä tarkistuttaa.

3. Lukuetäisyyden säätelyn tarve

Joudutko etsimään optimaalisen etäisyyden tekstiin esimerkiksi kirjaa lukiessasi tai puhelimen ruutua katsoessasi? Tällöin saattaa olla kyse niin sanotusta ikänäöstä, ja lukulasit voivat olla tarpeen – useimmat heräävät tähän viimeistään siinä vaiheessa, kun ojennettu käsivarsikaan ei enää riitä lukuetäisyydeksi.

4. Näkövaikeudet ajaessa

Ajaessa korostuu paitsi riittävän näkökyvyn, myös laajan näkökentän tarpeellisuus. Liike havaitaan yleensä näkökentän laidalla, joten terve silmä havainnoi tielle yllättäen ilmestyvän hirven tai polkupyöräilijän jo ennen kuin ne ovat tarkan näkemisen alueella. Kaventunut näkökenttä voi olla merkki alkavasta silmänpainetaudista eli glaukoomasta. Heikko hämäränäkö saattaa puolestaan vaikeuttaa ilta- ja yöaikaan ajamista. Jos tunnistat itsessäsi näitä oireita, ota yhteys optikkoon.

5. Edellisten silmälasien hankkimisesta on yli kaksi vuotta

Kumpaakin silmääsi liikuttaa kuusi lihasta, jotka vastaavat eri tehtävistä. Silmän lihakset kykenevät mukautumaan ja ”auttamaan” heikosti näkevää silmää, minkä vuoksi heikentynyttä näkökykyä ei heti huomaa. Tämän vuoksi suosituksena on, että silmälasit hankittuasi käyt tarkistuttamassa näkösi säännöllisesti kahden vuoden välein. Asiantunteva optikko osaa kertoa, pärjäätkö vielä vanhoilla silmälaseillasi vai olisiko aika hankkia uudet.